joi, 1 martie 2018

When people run in circles it's a very very mad world

Cand eram mai mici, mintile mai luminate ale profilor de romana, care copiau ideile mai luminate ale criticilor literari, ne explicau ca cercul reprezinta perfectiune.
O foarte mare minciuna.
Cercul reprezinta depresie, singuratate, slabiciune, timp si energie irosite aiurea.
Stiu asta caci ma-nvart in cercuri de cand ma stiu. Si nu ma refer doar la anturajele proaste pe care le-am tot avut.
Totul porneste de la fenomenele chimice ce au loc in creierul meu. Ele nu au loc destul de corect iar informatia circula in cercuri. Asta s-ar traduce in ganduri nedorite si imposibil de controlat. Altfel spus obsesii. In creierul meu lucrurile se impart in simpatii si antipatii.
Obsesiile duc la angoase sau la compulsii. Si angoasele si compulsiile iti mananca cel mai de pret lucru pe care il are orice om. Energia si timpul.
Cat timp ? in jur de 30 de ani; mai mult decat bolile de inima sau cancerul. Nu mori mai devreme sau ceva, dar fiecare zi este mult mai scurta pentru ca un anumit numar de ore, vrand, nevrand, o sa fie irosit; pe verificari repetate si pe lupta cu angoasele.
Chestia asta e cronica. In sensul ca te nasti si mori cu ea.
Tratament nu prea exista. Din punct de vedere medicamentos se fac experimente. De tratat, in general se cauta tratarea depresiei cu ajutorul antidepresivelor. Pentru ca, e destul de evident, angoasa te baga in depresie.
Tratamentul psihologic s-ar referi mai degraba la mascarea bolii pentru a te integra ok in societate. La mascare si la ocuparea mintii cu alte activitati. La tinerea sub control. Toate astea duc la insingurare. Pentru ca nimeni, cat timp n-are legaturi de sange cu tine sau ceva, nu o sa fie dispus sa-si piarda de asemenea timpul si energia. Si inteleg persoanele care nu vor sa-si piarda timpul si energia. N-am cum sa le invinovatesc. Nici nu sunt genul care sa caute alti vinovati. Singurul pe care pot sa-l invinovatesc sunt eu. Iar zoloftul ma tine sub control sa nu ma invinovatesc prea tare.
In rest, se mai prescriu somnifere. Ca e vorba de vodka sau de stilnox, ambele produc dependenta si vin la pachet cu efecte adverse mai mult sau mai putin nocive. Somnul e foarte important. De fapt, daca nu dormi cum trebuie o sa vina si angoasele....care nu te lasa sa dormi...fapt care iti provoaca anngoase; e pur si simplu un cerc. Iar mie nu-mi miroase deloc a perfectiune cercul asta
Ceea ce trebuie eu sa fac de fapt este sa ma detasez. Sa nu mai vad lucrurile in culori. Doar gri. Fara antipatii si fara simpatii. Fara bucurii si fara suparari. Oamenii sunt. urati si rai, frumosi si buni. Dar pentru mine trebuie doar sa fie. Pentru ca eu dau prea multa importanta chestiilor astea. Trebuie sa ma obisnuiesc cu anhedonia. Cu singuratatea. Si sa-mi ocup mintea doar cu lucruri care pur si simplu doar sunt. Nu bune, nici rele. Doar sunt.

Niciun comentariu: